Zon Ekonomi Utama B : Nusajaya

 
Lokasi

Merupakan salah satu komponen Iskandar Malaysia, Nusajaya, dengan 23,875 (100 km persegi) tanah bersebelahan, adalah satu-satunya tanah persendirian milik bank terbesar di Asia Tenggara.

Aktiviti-aktiviti ekonomi utama di Zon Ekonomi Utama B adalah fokus kepada pembangunan campuran hartanah, pentadbiran persekutuan dan negeri serta pergudangan. Selain itu, Zon Ekonomi Utama B akan menjadi pusat pembuatan berteknologi tinggi, bioteknologi, kreatif, perubatan, pendidikan dan pelancongan. Zon Ekonomi Utama B menawarkan banyak peluang pelaburan kepada para pelabur untuk turut serta dalam pembangunan Iskandar Malaysia, samada dimulakan dengan pembangunan usahasama atau pembangunan plot-plot tanah di Nusajaya.

UEM Land adalah pemilik tanah dan pemaju induk Nusajaya dan pemilik lain termasuklah Iskandar Investment Berhad, Mulpha International Bhd dan SP Setia .

UEM Land, Iskandar Investment Berhad dan Mulpha International Bhdadalah merupakan pemaju hartanah utama di Nusajaya. Konsortium Timur Tengah (Mubadala, Gedung Kewangan Kuwait dan Pembangunan Alaf baru). Pada bulan Ogos 2007, Iskandar Investment telah menandatangani satu MOU bagi membangunkan RM4.2 bilion (US$1.2 bilion) untuk pembangunan bandar antarabangsa bersepadu, yang dirujuk sebagai Nod 1 (meliputi 2,230 ekar).

Kebanyakan tanah milik bank di Zon Ekonomi Utama B adalah kediaman (hak milik bebas dan hak milik pajakan) dan jenis industri (hak milik bebas atau 20+40 tahun hak milik pajakan).

Pengenalan

Lokasi
Nusajaya terletak di sebelah barat Johor Bahru, berhampiran dengan Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Gelang Patah. Ianya terletak dalam lingkungan 45 minit perjalanan dari Lapangan Terbang Changi, Singapura - sebuah pusat penerbangan serantau, dan Lapangan Terbang Senai, Johor. Kota wilayah itu adalah dibina di dalam kawasan sekitar 24,000 ekar meliputi gabungan kawasan berunsur kediaman, komersial dan perindustrian.

Majlis / Aktiviti
Projek-projek pemangkin utama di Nusajaya adalah Pusat Pentadbiran Baru Negeri Johor (JSNAC), Kelompok Logistik dan Perindustrian Selatan (SiLC), Taman Perubatan, Bandaraya Pendidikan, Pelabuhan Puteri, dan Destinasi Peranginan Antarabangsa (Taman Tema).

Latar belakang sejarah
Perancangan Nusajaya telah dilaksanakan pada pertengahan tahun 1990-an semasa proses perancangan kedua hubungan Malaysia-Singapura.Walau bagaimanapun, krisis kewangan serantau pada tahun 1997 telah mengambil alih dan membuat pembangunan semula selama beberapa tahun. Pada tahun 2003, satu penstrukturan semula penggunaan tanah telah dilakukan. Satu pelan induk disemak semula dan membentuk satu rangka kerja yang merangkumi beberapa pembangunan pemangkin yang penting untuk menjana pertumbuhan Nusajaya telah diluluskan oleh kerajaan negeri Johor.

Perhubungan
Kini, Zon Ekonomi Utama B boleh ditemui melalui Laluan Jalan Ekspress kedua, disambungkan ke Lebuh Raya Utara-Selatan di Senai. Mengambil masa selama 15 minit perjalanan dari Nusajaya ke Laluan kedua Malaysia-Singapura.

Mercu Tanda

Kota Iskandar
Kota Iskandar akan menyepadukan pembangunan bersepadu Negeri Johor dan pejabat-pejabat Jabatan Kerajaan Persekutuan yang meliputi kawasan seluas 320 ekar. Komponen-komponen tersebut akan diwujudkan di Kota Iskandar yang merangkumi Bangunan Dewan Negeri Johor, Kompleks Ketua Menteri dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Kompleks Pejabat Kerajaan Negeri dan Persekutuan dan sebuah plaza istiadat. Tanah itu adalah di bawah pemilikan Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (Perbadanan).

Sila layar www.kotaiskandar.com untuk maklumat-maklumat lanjut.

 

Pelabuhan Puteri
Pelabuhan Puteri adalah pembangunan pantai bersepadu yang meliputi kawasan seluas 688 ekar yang menyediakan kehidupan luar biasa, Tapak-tapak pejabat, aktiviti gaya hidup membeli-belah, rekreasi dan pantai . Komponen utama pembangunan ini adalah tambatan awam dan tambatan swasta yang menawarkan 276 buah tambatan termasuk 10 perahu layar mega. Tanah tersebut adalah di bawah pemilikan UEM Land Berhad.

 

Bandar Pendidikan
Bandar Pendidikan adalah rangkuman pendidikan seluas 305 ekar yang akan menjadi sebuah pusat berdasarkan pengetahuan bersepadu, merangkumi universiti-universiti bertaraf dunia, industri-kelompok sentrik R&D, akademik-pusat tindakan industri, sekolah dan kolej antarabangsa, kemudahan penginapan dan rekreasi, serta pusat pameran dan persidangan. Sekolah-sekolah antarabangsa terkenal, fakulti-fakulti kolej dan universiti-universiti akan diletakkan di dalam Bandar Pendidikan. Fakulti-fakulti yang telah dirancang adalah Fakulti Ekonomi, Perniagaan, IT, Perubatan, Teknologi Pertanian, Sains Makanan, Pendidikan dan Seni Halus. Tanah tersebut adalah di bawah pemilikan Iskandar Investment Berhad (IIB).

 

Taman Kesihatan Afiat
Taman perubatan, kini sedang dinaiktaraf sebagai Taman Kesihatan Afiat , meliputi 67.2 ekar dan memenuhi tiga bahagian spektrum kesihatan, iaitu ubat moden, ubat tradisional dan ubat pelengkap (TCM) dan kesihatan. Taman Kesihatan Afiat termasuklah sebuah hospital swasta Columbia Asia yang dilengkapi dengan 80 katil, klinik-klinik pakar swasta, sebuah pusat pemeriksaan kesihatan, sebuah kampung komersial, sebuah kolej kejururawatan, sebuah pusat pemulihan, sebuah pusat dialisis dan kemudahan-kemudahan untuk ubat tradisional dan pelengkap. Tanah tersebut adalah di bawah pemilikan UEM Land Berhad.

 

Kelompok Perindustrian Logistik Selatan
Dilabelkan sebagai kawasan bersih dan hijau dan kawasan mengurus perindustrian bertaraf dunia, SiLC telah bermodalkan hartanahnya untuk membina jaringan dua buah lapangan terbang antarabangsa dan lima buah pelabuhan tepi laut. Sebagai sebuah zon perindustrian yang berkonsepkan taman perindustrian yang hijau dan unik, SiLC direkabentuk dan dirancang untuk memenuhi permintaan semasa untuk persekitaran pembangunan lestari yang melengkapkan kualiti hidup dan ekonomi. Tanah tersebut adalah di bawah pemilikan UEM Land Berhad.

 

Kediaman Nusajaya
Kediaman Nusajaya adalah gabungan kehidupan di bandar yang terbaik dan menyegarkan, serta menyerlahkan kuasa semulajadi. Dilengkapi oleh kemudahan-kemudahan moden dan infrastruktur yang selamat, ianya terletak di tengah-tengah tumbuh-tumbuhan oasis, dalam bentuk landskap taman, serta mempunyai taman-taman dan bakau tropika kawasan pantai Johor. Pembangunan tersebut akan memberikan suatu kelainan yang menjanjikan gaya hidup yang lebih sempurna. Kawasan kediaman yang telah dibina adalah Horizon Hills, Ledang Heights, Timur Ledang dan Nusa Idaman. Tanah tersebut adalah di bawah pemilikan UEM Land Berhad.

 
Nod 1

Nod 1 adalah sebuah pembangunan melebihi 2,230 ekar tanah, terletak di Nusajaya, di antara Pusat Pentadbiran Baru Negeri Johor dan Jalan perhubungan kedua ke Singapura. Jumlah GDV Buku 1 adalah melebihi 15-20 tahun iaitu US$20 bilion (25% dalam 7 tahun).

Pada 29 Ogos 2007, IIB, melalui anak syarikat Rim City Sdn Bhd (RCSB), ianya telah dimasukkan ke dalam satu siri perjanjian bersama tiga buah konsortium utama yang diketuai oleh :
  • Syarikat Pembangunan Mubadala
  • Gedung Kewangan Kuwait
  • Syarikat Pembangunan Alaf Baru Antarabangsa

Kos berjumlah US$1.2 bilion (atau RM4.2 bilion) untuk tanah dan infrastruktur, telah diperuntukkan bagi tujuan membangunkan pembangunan bandar bersepadu antarabangsa di Iskandar Malaysia.

Bagi setiap tiga buah konsortium, IIB akan menjadi rakan kongsi strategik dengan 30% kepentingan. Pembangunan akan dijalankan dalam tempoh 20 tahun. Tiga buah konsortium telah bersetuju untuk membangunkan tiga buah kelompok yang berbeza:

Konsortium Mubadala
Konsortium ini akan bertindak sebagai pemegang konsesi induk dan pemaju tanah (MCLD) melabur kira-kira US$520 juta (atau RM1.8 bilion) untuk gaya hidup dan masa lapang yang mengandungi sebuah pusat bandar, kampung golf, teluk hiburan, kawasan kediaman, dan perkampungan perubatan dan kesihatan, di dalam kawasan seluas kira-kira 1,240 ekar.

Konsortium Gedung Kewangan Kuwait
Akan bertindak sebagai MCLD, melabur kira-kira US$330 juta (atau RM1.2 bilion) untuk kelompok kebudayaan yang merangkumi perkampungan logistik, taman kreatif dan daerah warisan, keluasan melebihi 620 ekar.

Konsortium Pembangunan Alaf Baru
Akan bertindak sebagai MCLD, melabur kira-kira US$325 juta (atau RM1.1 bilion) dalam konsesi tanah untuk sebuah zon daerah kewangan antarabangsa meliputi kawasan seluas 365 ekar.