Zon Ekonomi Utama A : Bandar Johor Bahru

Lokasi

Bandaraya Johor Bahru adalah 'Pintu Masuk Selatan' Malaysia, menerima kedatangan 60% pelancong asing; dan merupakan destinasi percutian dan membeli-belah utama untuk negara jiran iaitu rakyat Singapura kerana perbandingan kos barangan dan perkhidmatan yang lebih rendah.

Johor Bahru adalah Pusat Pentadbiran Negeri (yang akan berpindah ke Nusajaya), Pusat Daerah Perniagaan dan Ibu Negeri Johor. Johor Bahru juga merupakan pintu laluan keluar masuk ke Singapura (melalui Tambak).

Aktiviti-aktiviti ekonomi utama di Zon Ekonomi Utama A adalah melibatkan perkhidmatan kewangan, perdagangan dan runcit, seni dan budaya, kemudahan hospital, pelancongan bandar, pembuatan plastik, elektrik dan elektronik dan pemprosesan makanan.

Pada bulan Februari 2008, harga di Zon Ekonomi Utama A dalam linkungan dari RM30 ke RM150 (US$9 - US$45) setiap kaki persegi untuk kegunaan kediaman, dan RM70 ke RM150 (US$20 - US$45) setiap kaki persegi untuk kegunaan komersial.
Pada masa depan, sebuah terminal multi-modal akan dibina di Zon Ekonomi Utama A, serta satu sistem MRT/LRT yang menghubungkan Pusat Bandar Johor Bahru dengan kawasan lain di Iskandar Malaysia

Pemaju utama di Zon Ekonomi Utama A termasuklah Institusi-institusi kewangan global – Citigroup, HSBC dan Kuwait Finance House, pengilang-pengilang utama – Mizuho Precision Engineering, Tan Chong Industrial Equipment dan DHL Airfreight serta pemaju-pemaju tempatan – Danga Bay Holdings, Pelangi, Mah Sing dan Crescendo.

Pengenalan

Lokasi
Johor Bahru terletak di dalam pusat wilayah Iskandar Malaysia. Ianya bersempadan dengan Majlis Daerah Kulai ke utara, Nusajaya ke timur, Singapura ke selatan, dan Pasir Gudang ke Barat.

Mercu Tanda Utama
Selain Tambak yang menghubungkan Malaysia dengan Singapura, mercu tanda utama lain di Zon Ekonomi Utama A termasuklah Danga Bay, Bangunan Sultan Ibrahim, Pusat Bandar dan kawasan kediaman.

Penduduk
Sebagai salah satu daripada kawasan bandar paling ramai penduduk di Asia Tenggara, Johor Bahru adalah sebuah industri penting, pelancongan dan pusat komersial di Selatan Semenanjung Malaysia. Dengan jumlah penduduk kira-kira 876,000 dalam bandar raya, 1.73 juta dalam kawasan bandar besar dan 5.49 juta dalam kawasan Singapura-Johor Bahru, kadar pertumbuhan penduduk adalah antara yang tertinggi di Malaysia.

Latar belakang sejarah
Johor Bahru telah ditubuhkan pada tahun 1855 oleh Temenggung Daeng Ibrahim, bapa kepada Sultan Abu Bakar , seorang Sultan Melayu yang terkenal, dan seorang peniaga Cina, Wong Ah Fook. Bandar ini pada asalnya dinamakan Tanjung Puteri, dan ia bermula sebagai sebuah kampung nelayan Melayu kecil. Sultan Abu Bakar telah mengubah nama tersebut kepada Johor Bahru apabila baginda mengumumkannya sebagai modal negeri pada tahun 1866, selepas baginda beralih kuasa kerajaan dari ibu kota lama di Teluk Belanga Singapura.

Perhubungan
Perhubungan. Terdapat dua Lebuh raya utama yang menghubungkan pusat bandar dengan pinggir bandar, iaitu Lebuh raya Tebrau menghubungkan bandar ke utara-selatan dan Lebuh raya Tun Abdul Razak (TAR) / Lebuh raya Senai-Skudai menghubungkannya ke utara-barat. Lebuh raya Pasir Gudang dan jalan perhubungan Johor Bahru merentasi Lebuh raya Tebrau dan kira-kira separuh jalan Lebuh raya TAR, dan berfungsi sebagai jalan lingkaran pertengahan kawasan metropolitan. Tambak menghubungkan bandaraya ke Singapura dengan sebuah jalan raya 6-lorong dan sebuah landasan kereta api.

Mercu Tanda

Danga Bay
Teluk Danga (Danga Bay)adalah taman rekreasi dermaga di dalam kawasan Iskandar Malaysia yang merangkumi 450 ekar. Kawasan ini dijangka mendominasi sektor kewangan, komersil, pendidikan, perlancongan, peranginan, dan perumahan. Kawasan yang diberi jolokan "Bandar Visi Selatan" ini mempunyai segala kemudahan untuk dijadikan pusat kehidupan yang mewah - termasuklah sebagai pusat kewangan dan komersil antarabangsa. Terletak di kawasan pantai Johor Bahru, Teluk Danga merupakan kawasan yang popular di selatan Semenanjung Malaysia dan sinonim dengan kemewahan dan eksklusif. Teluk dermaga ini menawarkan kehidupan yang bersepadu dan canggih untuk semua peringkat umur dengan daya tarikan yang menarik. Setiap tahun pelbagai pesta dianjurkan di kawasan ini sebagai bukti kemeriahan suasana di teluk ini. Dalam merealisasikan jolokan "Bandar Visi", pembangunan dibahagikan kepada lima kawasan dan setiap kawasan dibangunkan mengikut plan pembangunan masing-masing dan dibangunkan secara berperingkat seperti yang dirancang.

 

Kompleks CIQ
Bila ianya telah siap, Kastam, Imigresen dan Kompleks kuarantin akan menjadi yang terbesar di Malaysia. Terletak di Bukit Cagar (dahulunya dikenali sebagai tapak untuk Lumba Kuda rumah pangsa, Kampung Bukit Cagar dan taman rekreasi), ianya meliputi kawasan seluas 232,237 m persegi. Perbandingan telah pun dibuat dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan Lapangan Terbang Changi Singapura, yang juga merupakan pintu masuk utama ke Kuala Lumpur dan Singapura.

 

Tambak
Tambak Johor-Singapura (Tambak Johor) merupakan tambak 1,056 meter yang menghubungkan bandaraya Johor Bahru di Malaysia merentasi Selat Johor ke bandar Woodlands di Singapura. Ianya berfungsi sebagai jalan raya, rel dan jalan perhubungan untuk pejalan kaki, dan juga merupakan sistem saluran air paip sokongan ke Singapura. Tambak itu disambungkan ke Lebuh raya Skudai (Laluan Persekutuan 1) di Malaysia manakala ianya akan disambungkan dengan Jalan Ekspress Bukit Timah di Singapura. Pada hari biasa, ianya mengangkut 60,000 buah kenderaan.

 

Pusat Bandar
Diisytiharkan sebagai Bandaraya pada 1994, Johor Bahru adalah merupakan sebuah bandar yang pesat membangun. Bancian terkini menunjukkan bahawa ianya bakal menjadi bandaraya kedua terbesar di Malaysia, dengan jumlah penduduk melebihi 1 juta orang. Terdapat tempat-tempat untuk membeli-belah di Johor Bahru. Antaranya ialah, Pusat Beli-belah moden, pusat kraftangan, bazar-bazar dan pasar-pasar yang menawarkan produk-produk antarabangsa dan tempatan untuk dijual kepada para pengunjung. Hasil kraftangan tempatan pastinya boleh dijadikan sebagai barangan cenderamata yang menarik.

 

Istana Bukit Serene
Dibina dalam tahun 1940-an dan juga dikenali sebagai bangunan Sultan Ibrahim yang terletak di Bukit Timbalan dan menguasai laluan Johor Bahru. Tentera Jepun telah menggunakannya semasa Perang Dunia Kedua dalam serangan terakhir mereka ke atas Singapura. Pada hari ini, bangunan tersebut berfungsi sebagai bangunan pejabat utama Negeri dan Rumah Sekretariat Negeri. Ukiran Seremik dan mozek di bangunan itu telah menjadikannya sebagai bangunan yang menarik di Johor Bahru. Pejabat-pejabat perkhidmatan awam negeri telah dipindahkan ke Pusat Pentadbiran Negeri Johor yang baru (JSNAC) di Nusajaya pada akhir pertengahan tahun 2008.